IKC de Samenstroom Hellevoetsluis

In opdracht van Stichting Onderwijsgroep EduMare realiseert COORS, nog voor de aanvang van het nieuwe schoolseizoen 183 stuks maatwerk elementen.

Studio Mommersteeg en AM_A Andrea Möhn Architects hebben het ontwerp gemaakt voor de losse en deels speciaal ontworpen inrichting van het kindcentrum De Samenstroom te Hellevoetsluis.

De ruim opgezette clusters van het kindcentrum zijn bedoeld voor het lesgeven aan 75 leerlingen door drie leerkrachten. Elk cluster heeft een eigen instructieruimte, spreekkamer, een lagere, meer besloten zone voor concentratiewerk, eigen toiletten en flinke berging. In de onderbouw zijn tevens de garderobes in de clusters opgenomen.

De tafels van de onderbouwleerlingen hebben speelse vormen, waarmee allerlei configuraties gemaakt kunnen worden. Voor de tafels is omwille van rust, eenheid en flexibiliteit gekozen voor één hoogtemaat en verrijdbaarheid. Om dezelfde redenen is in nauw overleg met de leerkrachten veel aandacht gegeven aan een op maat ontworpen, verrijdbare en modulaire kastenserie, passend bij de afwerkingen en afmetingen van de clusters. Sommige kasten zijn iets hoger om zonering aan te kunnen brengen in de clusters.

In bijpassende maatvoeringen zijn treinzitjes ontworpen om in groepjes te kunnen samenwerken. Op de verdieping wordt de hoogte onder de sheddaken benut door hier een soort kroonluchters, als een waslijn 2.0, voor tekeningen van leerlingen op te hangen. Ook een uitdagend Coors maatwerk onderdeel.

Veel aandacht is uitgegaan naar de combinatie van de scholen met BSO/TSO in de clusters, zodat een dagelijkse “verbouwing” van het interieur niet nodig is. Dankzij het veelvuldig toegepaste bamboe- en berkenhout zijn de clusters warm en huiselijk en zo min mogelijk schools. Een mooie mogelijkheid om het vakmanschap COORS in toe te passen.

Het hart van de school onder één groot sheddak biedt ruimte aan buiten- en tussen schoolse activiteiten, bibliotheek, ontmoeting en ontspanning.

De impressies op ooghoogte zijn vanuit het perspectief van het kind gemaakt.