De uitdaging van stadskantoor Venlo

UNIEKE UITDAGING

Dit stadskantoor is een geweldig pand waar, voor ons als interieurbouwer, een unieke uitdaging in schuilging. De opdracht was namelijk om een Cradle tot Cradle kantoorinrichting te ontwikkelen en te realiseren.

DEFINITIE CRADLE TO CRADLE

Cradle to Cradle houdt in dat producten na gebruik kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Het principe, ontwikkeld door William McDonough en Michael Braungart, is ontleend aan ecosystemen. Bouwdelen kunnen na gebruik weer terugkeren in de biologische of technologische kringloop. Essentieel is dat materialen geen waarde verliezen tijdens hun hergebruik, zoals bij traditioneel hergebruik.

CRADLE TO CRADLE MATERIAALKEUZE

Er zijn nog niet veel materialen die binnen de definitie Cradle to Cradle toegepast kunnen worden. Voor het realiseren van interieuroplossingen worden veelal gemelamineerde en met HPL beklede plaatmaterialen toegepast. Deze plaatmaterialen vallen (nog) niet binnen de Cradle to Cradle gedachten. Een ander materiaal dat wel binnen die gedacht valt, is Rubberwood.

Rubberwood is één van de meest ecologische houtsoorten. Het heeft dan ook een Cradle to Cradle certificaat. Het hout van de rubberboom wordt namelijk pas gebruikt nadat de volledige cyclus van latexproductie afgelopen is. Deze houten delen zijn door ons voorzien van een schroef- en/of klemconstructie, waardoor de delen zonder te lijmen op elkaar vast geklikt kunnen worden en afgewerkt met een natuurlijke meubelolie.

Verder is door het gehele project gebruik gemaakt van hout, glas, metaal en hardsteen. De rompen van de diverse onderdelen zijn vervaardigd van Rubberwood. Voor de fronten is hoofdzakelijk gekozen voor metaal, dat aan de voorzijde voorzien is van een monochrome print en rondom is afgewerkt met een transparante poedercoating. Er is hier voor een poedercoating gekozen, omdat dit een stuk minder milieubelastend is dan een natlak afwerking.

De achterwanden van de pantry’s bestaan uit gecoat glas, in enkele gevallen voorzien van een print. De bladen zijn uitgevoerd in ECO composietsteen. Het ECO compositesteen is samengesteld uit glas, porselein, aardwerk en gekristalliseerde asresten, die gebonden zijn door middel van een biobased harssoort op basis van maïsolie.

MATERIALEN PASPOORT

Als het gebouw in de toekomst zijn nut voor huidig gebruik mocht verliezen, dan is het een grondstoffenbank geworden. Dit dankzij de materiaalpaspoorten van alle gebruikte materialen. Aan het einde van de levensduur van een dienst of product kunnen deze weer ingenomen worden voor hoogwaardig hergebruik. Van ieder onderdeel is zowel het productieproces bekend als de gebruikte stoffen.

KRAAIJVANGER ARCHITECTS

Kraaijvanger Architects heeft de Cradle to Cradle filosofie (C2C) als startpunt genomen bij het ontwerp van een comfortabele en gezonde werkomgeving en dit gecombineerd met duurzame innovatie. Stadskantoor Venlo is een tastbaar bewijs van deze circulaire toekomstvisie.

HET EINDRESULTAAT MAG ER ZIJN

Het stadskantoor in Venlo is nog voor jaren een voorbeeldproject op het gebied van circulair bouwen. Wij zijn er trots op, dat wij een duurzaam steentje hebben mogen bijdragen.

In samenwerking met:

Architect: Kraaijvanger Architects

Opdrachtgever: Stadskantoor Venlo